GönderenKonu: Alarm Sistemi Nasıl Çalışır?  (Okunma sayısı 165 defa)

HüseyinAltunbaş

  • Site Yöneticisi
  • İleti: 15
  • Üyelik Tarihi: 25-02-2012
Alarm Sistemi Nasıl Çalışır?
Tarih : 02-06-2019 Saat : 19:01

Alarm sistemi mahiyetine göre farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Her farklı durum için özelleştirilmiş alarm sistemleri, bu farklı durumları algılamaya yönelik farklı sensörlerle çalışır. Ancak temelde prensibi aynıdır. Buna göre, öncelikle sensörlerle yangın, hırsızlık, gaz kaçağı vb. durum algılanır, sensörlerin gönderdiği sinyallerin alarm sinyaline dönüşmesi sağlanır ve ardından duruma göre alarm izleme merkezine sinyal göndermek, siren çalmak ve sorunun giderilmesine yardımcı olmak gibi işlemler vasıtasıyla alarm harekete geçer. 

Hırsızlık alarm sistemleri 

Hareket sensörü, para tuzağı, manyetik kontak ve cam kırılma dedektörü gibi sensörler yardımıyla hırsızlık olduğu farkedilir, alarm sinyali gönderlir ve sirenler çalmaya başlar. Bu sirenler caydırıcı özelliktedir. Buna ek olarak, aboneliğiniz varsa alarm izleme merkezine sinyal gönderilerek ilgili birimler evinize gönderilir.

Yangın alarm sistemi

Yangın için de ısı ve duman dedektörlerine sahip alarm sistemleri tercih edilebilir ya da şifreleme paneli üzerinde yer alan yangın butonu kullanılabilir. Dedektörler ısı veya dumanı algılayarak hem alarm izleme merkezini harekete geçirir ve adresinize itfaiye yollanır ve alarm sesi çıkararak durumdan sizi haberdar eder.

Gaz kaçağı alarm sistemi

Gaz kaçağı durumunda, yangın veya hırsızlıktaki gibi gözle görülen bir şey yoktur. Hatta çoğu gaz aynı zamanda kokusuzdur. Bu gibi durumlarda gaz kaçağını gaz dedektörleri hemen farkeder ve alarm sinyali vasıtasıyla evinize ilgili birimleri yönlendirir ya da size gaz kaçağı olduğunu bildirir.

Acil Sağlık

Şifreleme paneli üzerinde bulunan buton ya da ayrı bir uzaktan kumando, panik butonu yardımıyla acil bir sağlık sorunu halinde alarm izleme merkezine ya da yakınlarınıza ulaşıp, ambulans yönlendirmesi yapılıp, hayatınızın kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

Panik Butonu

Panik butonları birçok durum için kullanılır. Şifreleme paneli üzerinde ya da yanınızda taşıyabileceğiniz bir buton yardımıyla harekete geçirilebilir. Panik butonu tehdit, yangın, hırsızlık, sağlık vb. durumlarda kullanılabilir.